Οικονομικά Θέματα

03.03.2011
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ





Έπρεπε να περάσουν περίπου 14 μήνες, για να γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση η πρόταση να μειώσουμε σημαντικά το Δημόσιο χρέος και να βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα με την ΣΩΣΤΗ αξιοποίηση της τεράστιας δημόσιας περιουσίας.

Για να καταλήξουμε στην πρόταση αυτή χρειάσθηκαν επίμονες προσπάθειες με δημοσιεύματα στις Αθηναϊκές εφημερίδες στις αρχές του 2010, με παραστάσεις τόσο στον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας - μέρος της οποίας εισηγήθηκε στην Βουλή στις 6 Μαΐου 2010- όσο και σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, η οποία πρόταση ολοκληρωμένη δημοσιεύθηκε την 5ην Οκτωβρίου στην πρώτη σελίδα της ΕΣΤΙΑΣ

Περιληπτικά η πρόταση είναι:

1. Η εκποίηση, ή χρονομίσθωση και η ορθολογική εκμετάλλευση μέρους μόνο της τεράστιας ακίνητης περιουσίας και μάλιστα μόνο των ακινήτων που μένουν εγκαταλειμμένα και ανεκμετάλλευτα και συνεχώς απαξιώνονται με την διαμονή μεταναστών, αλλά και από την φθορά της εγκατάλειψης.

2. Πολεοδόμηση και οικοπεδοποίηση γύρω από τις πόλεις και παραθεριστικές περιοχές των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων μη δασικών εκτάσεων, που συνεχώς καταπατώνται από ιδιώτες με γεωμετρική πρόοδο, που εκτός από τα έσοδα από τις πωλήσεις οικοπέδων θα είχαμε τερματισμό της αυθαίρετης δόμησης και ανάπτυξη της οικονομίας λόγω των οικοδομικών εργασιών.

3. Να κληθούν να πληρώσουν τα οικόπεδα του Δημοσίου όσοι τα έχουν καταλάβει και με την ανοχή των τοπικών παραγόντων και της κακοπληρωμένης αστυνομίας και έχουν κτίσει σε αυτά δεκάδες χιλιάδες πολυτελείς βίλες.

Την λύση αυτή την είχα προτείνει και είχε προχωρήσει και την τριετία 1990-93,αλλά από ένα ατυχή χειρισμό απόπειρας εκποίησης βραχονησίδων, που δεν ήσαν στο πρόγραμμα, σταμάτησε κάτω από τις κραυγές της τότε αντιπολίτευσης.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να αποδώσει η πρόταση, ήταν την αξιοποίηση να την αναλάβει ανεξάρτητη αρχή με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς εγνωσμένου κύρους και εντιμότητας και όχι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, που κρίνονται ακατάλληλοι για την εφαρμογή της πρότασης αυτής, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή στην συνεδρίαση της 25.2.2003, για σωρεία καταχρήσεων και ατασθαλιών, όπως η δαπάνη για ενοικίαση ακινήτων από ιδιώτες για στέγαση υπηρεσιών ήταν μέχρι και δεκαπλάσια από τα ενοίκια που εισέπραττε το δημόσιο από δικά του ακίνητα της ίδιας επιφάνειας που νοίκιαζε σε ιδιώτες.

Δυστυχώς ο τρόπος που ακολουθεί η Κυβέρνηση για την αξιοποίηση της πρότασης δεν είναι ο ενδεδειγμένος και δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά θα οδηγήσει στην κατασπατάληση της περιουσίας χωρίς να μειωθεί ουσιαστικά το δημόσιο χρέος.

Αντί να προβούν στην αξιοποίηση των 75.000 ακινήτων και στην πολεοδόμηση των μη δασικών εκτάσεων του Δημοσίου και να μελετήσουν τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης για κάθε ακίνητο, ανέθεσαν το έργο αυτό όχι στην προτεινόμενη ανεξάρτητη αρχή, αλλά πάλι σε υπηρεσιακούς παράγοντες που άρχισαν με τις εύκολες λύσεις των πωλήσεων επικερδών ΔΕΚΟ και από τα φιλέτα των δημοσίων εκτάσεων. Τα αποτελέσματα από τις ενέργειες αυτές θα είναι να ανοίξει ένας νέος κύκλος σκανδάλων και το μόνο που δεν θα επιτευχθεί είναι η ουσιαστική μείωση του Δημοσίου χρέους και η απαλλαγή μας από το μνημόνιο.

Απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της χώρας να ασχοληθεί προσωπικά με το σοβαρό αυτό θέμα για να μην καταλήξει σε φιάσκο μία πρόταση που μπορούσε ανώδυνα και χωρίς τις οδυνηρές θυσίες του Λαού να βγούμε από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα.

Πρώτη του ενέργεια πρέπει να είναι η ανάθεση της αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας σε ανεξάρτητη αρχή γιατί όταν τα χρήματα είναι πολλά και δεν υπάρχει σωστός έλεγχος, ανοίγουν οι ορέξεις των …γνωστών αγνώστων που έδρασαν στο παρελθόν και στους οποίους κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται η διόγκωση του Δημοσίου χρέους.